Dinatek

Facebook LinkedIn Novetats
Tractaments posturals

Tractaments posturals

Mètode Mézières

Judit Manzano Nogales

El Mètode Mézières és una tècnica de fisioteràpia creada i elaborada des de 1947 per la fisioterapeuta francesa Françoise Mézières.  Aquesta teràpia tracta al pacient de forma individual i des d’una visió  global de la mecànica corporal.   L’objectiu  d’aquest  mètode  serà millorar la postura  corporal  i

alleugerir el dolor mitjançant un reequilibri de les cadenes musculars i articulars, basant-se en exercicis d’estiraments actius globals.

El tractament pretén tornar la mobilitat global de les cadenes articulars de forma progressiva, equilibrant la respiració, estirant les cadenes musculars retretes, millorant la consciència corporal i sempre amb la participació activa del pacient. A més a més de la seva acció terapèutica a nivell de la esquena i altres disfuncions de l’aparell locomotor, Mézières te una vocació educativa i preventiva, permetent una reharmonització de l’esquema corporal.

Mètode Egoscue

Dr. Zoran Nicolovski

Programa postural disenyat pel Dr. Pete Egoscue als Estats Units, dirigit al tractament dels dolors osteo-musculars sense utilització de medicaments, cirurgia ni manipulacions, basat en un programa personalitzat d’exercicis (e-cises) i estiraments per trobar l’alineació correcta i el funcionament sense dolor.

Avaluació i tractament de l’estàtico-dinàmica global

Marc Raventós Mateu

En ocasions, hi ha dolors que persisteixen en el temps, que apareixen sense una causa aparent o que, després d’un tractament, els símptomes milloren tot i que al cap d’un cert període de temps reapareix.

El nostre cos es mou gràcies al Sistema Musculoesquelètic, els músculs treballen en equip per poder moure el cos. Aquests equips de músculs s’anomenen cadenes musculars.

Quan una (o més d’una) cadena muscular predomina en detriment d’altres, el cos es posiciona en una disposició en què certs músculs, lligaments, càpsules i fàscies es troben en una situació de tensió permanent mentre altres es troben en una posició d’escurçament constant. Aquesta situació afavoreix l’aparició de lesions dels teixits, ja que un moviment molt petit pot ser suficient per provocar una lesió d’algun dels teixits citats anteriorment. Tanmateix, un dolor pot aparèixer sense causa aparent afavorit per aquesta postura.

El tractament postural consisteix en un seguit de sessions la primera de les quals està dedicada a l’anàlisi de la postura mitjançant 4 fotografies (visió anterior, posterior i els 2 laterals). També es mesura la distància entre diferents punts de la columna vertebral a la paret.  Un cop analitzades les fotografies, el fisioterapeuta determina quines cadenes musculars es troben escurçades i quines disteses. Sempre el tractament s’iniciarà per la musculatura escurçada sigui aquesta o no l’adolorida o lesionada. Això és així, ja que aquesta musculatura és el possible origen del dolor. En una segona part del tractament també es tractaran les estructures lesionades sempre després d’haver tractat la musculatura escurçada.

Els músculs es tractaran de tres maneres diferents, per pressió lliscant, tractament de punts gatell (Trigger points), i estiraments miofascials.

En el tractament postural es procura determinar l’origen de la lesió per tal d’erradicar-lo. Es tracta no tan l’àrea de dolor sinó el factor causant d’aquest. Està indicat per tots aquells pacients que pateixen dolor sense una causa aparent (traumatisme), pacients que després de tractar-se milloren però que al cap d’un cert període de temps reapareix (tractament del dolor però no de la causa).